De ce este nevoie de promovare pe Facebook?

Datorita aparitiei pe internet a fenomenului social media. Inca de la inceputurile lui, internetul a servit ca mijloc de comunicare intre oameni, dar e-mailul satisface partial aceasta nevoie, si de aceea au aparut forumurile si mesageria instantanee. In cele din urma, oamenii au format “cluburi” pe internet, iar platformele de social media sunt cele care faciliteaza acest fenomen de agregare sociala pe criterii de interes, cum ar fi interesul profesional (LinkedIn) sau cel general (Facebook, Tweeter, Tumblr). Aplicatia ofera posibilitatea de inregistrare a unui profil personal care stocheaza diverse date, imagini, fotografii, muzica, etc., facilitand crearea si schimbul acestor fotografii, muzica, texte intre posesorii de profile.

Ceea ce diferentiaza Web 1. de Web 2. este ca primul constituie o retea de site-uri, in timp ce cel de-al doilea este o retea de conexiuni interpersonale, iar platforma de social media cea mai utilizata pe plan mondial este cea creata de Mark Zuckerberg, de aici si importanta actului de promovare pe Facebook, desi restul retelelor sociale au si ele importanta lor (Tweeter ca difuzor de stiri, Instagram ca difuzor de fotografii).

Istoria social media incepe cu BBS-urile (Bulletin Board System), aplicatii ce permiteau conexiunea dintre un calculator si un sistem central de calcul (viitorul server) pentru a descarca diverse date, jocuri si programe, si care la randul lor au fost conectate unele cu altele de servicii gen Fidonet. Odata cu aparitia Web-ului propriu-zis, au aparut diverse aplicatii cum ar fi site-urile matrimoniale, care ar putea fi considerate primele aplicatii de social media, ori servicii de genul Classmates.com, prin care fostii colegi de clasa se puteau regasi. Dar primele site-uri de social media au fost Friendster si MySpace (astazi dedicat in special muzicii si formatiilor). MySpace a fost detronat de Facebook, care ramane cea mai mare retea sociala, iar campaniile de promovare pe Facebook sunt o necesitate absoluta pentru orice firma sau artist.

Ceea ce diferentiaza o campanie de promovare pe Internet (Web 1.0) de o campanie de promovare pe Facebook sau pe social media in general este viralitatea. Pe o retea sociala, informatia se propaga exponential, si nu liniar, ca pe Internetul obisnuit. Desi viralitatea a aparut ca fenomen informational odata cu e-mailul (un primitor de informatie o transmitea prin e-mail la prieteni, care la randul lor o transmiteau si mai departe), e-mailul nu permite evaluarea instantanee a informatiei, asa dupa cum se intampla pe Facebook.

Cautarea modalitatilor de promovare pe Facebook este cat se poate de logica, avand in vedere caracteristicile platformei de social media intemeiata de Zuckerberg: 1,3 miliarde de utilizatori activi, usurinta in utilizare, numarul mare de trasaturi, servicii si programe usor de accesat, faptul ca promoveaza onestitatea si deschiderea, toate aceste avantaje adunate la un loc au facut din Facebook numarul unu al retelelor sociale. Dar cum arata in sine o astfel de campanie de promovare pe Facebook? La nivel intuitiv, se evalueaza care sunt persoanele si paginile de Facebook cele mai potrivite si apoi se trece la actiune, fie prin postari, fie prin infiintarea de pagini dedicate campaniei (nu mai incape vorba ca orice site de firma trebuie dublat cu o pagina de Facebook). Primul pas este usor de facut, Facebook are un motor intern de cautare ce poate fi folosit la identificarea paginilor vizate. Pasul doi este sarcina managerului de social media, o functie ce ar trebui, daca nu este posibil sa fie creata intr-o firma, cel putin sa fie externalizata catre o persoana sau firma capabila. Dincolo de intuitiv, cercetarea de marketing prin aplicatii social media ofera o varietate de date accesibile mai inainte doar marilor companii, iar eficacitatea comunicarii in cadrul unei astfel de campanii de promovare este superioara altor genii de campanii, datorita dublului aspect: comunicarea de la firma la consumator, si cea constituita de continutul generat de utilizatorii care sunt fani sau apreciaza in mod deosebit produsul si isi exprima respectiva apreciere prin texte sau imagini creative.

Lasă un comentariu