Importanta metodelor de promovare online

Pentru a vinde un produs, evident ca prima conditie este calitatea acestuia. Dar odata proiectat si manufacturat, produsul trebuie vandut, iar pentru a se vinde cat mai bine, este nevoie de promovare, atat a produsului, cat si a firmei producatoare, pentru ca oamenii mai intai fie facute cunoscute, iar apoi devina recunoscute in scopul unei cat mai mari rentabilitati.

De aici si importanta reclamei, care, (nu-i asa?) este sufletul comertului. Diversificarea gamei de metode de promovare asigura o extindere a zonei de impact asupra publicului-tinta, intrucat fiecare metoda are specificul si uneori scopul propriu (de exemplu campaniile de reclama TV, odinioara cu impact asupra publicului larg, astazi sunt vizionate de categorii de varsta mai avansata, dincolo de 40 de ani, si cu predilectie pe cei care nu prea acceseaza calculatorul si internetul).

Evident ca intre cele doua metode de promovare (TV si internet) exista deosebiri, insa bilantul comparativ intre cele doua inclina clar spre internet. Avantajul televizorului este ca induce pasivitate si implicit obedienta; internetul este insa cea mai utila dintre toate aceste metode de promovare, deoarece, spre deosebire de toate celelalte – TV, ziare si reviste, panotaj – permite cu cea mai mare usurinta feedbackul, raspunsul la vizionarea reclamei, lucru esential si mult mai greu de realizat prin celelalte metode.

In functie de mai multi factori (natura firmei, produsului sau serviciului care este promovat, marimea bugetului alocat publicitatii, caracteristicile nisei comerciale) fiecare metoda poate sa contribuie la o mai buna cunoastere/recunoastere a firmei si a produsului/serviciului pe care aceasta il ofera. Dar daca s-ar intampla ca cel ce doreste sa isi promoveze produsul sa nu poata apela decat la o singura metoda, atunci este evident ca prima alegere revine promovarii online, prin internet, datorita avantajelor deja enumerate mai sus.

In realitate, nu se poate vorbi de o singura metoda de a face publicitate pe net, ci de o intreaga gama de metode de promovare online. De la inceputul internetului, de prin 1994, evolutia vitezei de incarcare/descarcare si a suportului hardware (servere si calculatoarele personale) a facut ca si metodele sa evolueze si sa se diversifice corespunzator evolutiei tehnice a internetului. Astazi, pe langa reclama de inspiratie clasica de la inceputurile internetului, prin campanii de e-mailuri, newslettere (buletine de stiri), prin bannere (virtuale, evident), dar care sunt foarte dinamice, se adauga cea de pe bloguri, care a facut trecerea la campaniile specifice social media – Facebook, LinkedIn, Google+, Tweeter, etc.

Complexitatea proiectarii si evaluarii unei astfel de campanii online pe multiple planuri implica o colaborare intre agentia de publicitate si specialisti in proiectarea si realizarea site-urilor (web design & web programming), specialisti SEO (care asigura vizibilitatea pe motoarele de cautare gen Google, Bling, Ask.com) si manageri social media, care asigura vizibilitatea pe Facebook si celelalte site-uri de social media.

In concluzie, promovarea online este decisiva pentru succesul reclamei oricarei firme, iar comparatia cu celelalte metode de publicitate arata clar un avantaj atat al pretului, cat si al raportului pret/calitate, care face ca astazi majoritatea firmelor din Romania sa isi aiba fiecare siteul ei, primul pas in reclama si promovarea online, insa doar un pas preliminar, la care nu este bine ca ele sa se opreasca. Reclama este sufletul comertului, dar sufletul reclamei este astazi online-ul.

Lasă un comentariu