Modalitati de promovare a produselor

Doua lucruri strans legate au schimbat pentru totdeauna viata umanitatii: calculatoarele si conectarea lor in retele. Acum informatiile circula cu o enorm de mare viteza (destul de multe persoane isi mai poat aduce aminte de epoca in care erau folosite plicurile, timbrele si hartia in locul e-mailului) si regasirea acestor informatii este ingreunata doar de volumul lor la fel de enorm ca si viteza. Internetul a creat anumite avantaje nu doar persoanelor particulare, ci si firmelor, ingaduind o mai mare vizibilitate atat a lor, cat si a produselor pe care acestea le comercializeaza. Web-ul schimba si felul in care se face reclama, aducand in prim plan noi modalitati de promovare a produselor, modalitati specifice epocii comunicatiilor electronice.

Promovarea produselor: inainte si dupa aparitia internetului

Inainte existau doar cateva modalitati de promovare a produselor: expunerea efectiva, fizica pe tarabe si laudatul lor in gura mare. Odata cu aparitia tiparului, au aparut afisele si cataloagele comerciale, prezentand in culori vii si texte elocvente calitatile produselor si serviciilor. Ziarele aveau sectiuni groase de publicitate, organizate pe categorii specifice. Strigatul marfii in gura mare s-a metamorfozat, odata cu aparitia radioului, in reclame slogan prezentate pe ritmurile muzicii. Dar filmul si televiziunea au marcat cea mai mare transformare a metodelor de promovare inainte de aparitia internetului.

Filmul are un alt nivel de impact publicitar, comparativ cu celelalte metode. Clipurile comerciale si televiziunea au preluat o din ce in ce mai mare parte a volumului de publicitate, care chiar si acum reprezinta o parte considerabila din piata publicitatii. Multa vreme dupa aparitia internetului, televiziunea si-a pastrat suprematia, datorita tehnologiilor grafice aflate la inceput si calitatii video scazute a ecranului de calculator. Dar trei factori au schimbat situatia: grafica de nivel inalt, densitatea de pixeli si alte tehnologii video (de care beneficiaza totusi si televiziunea: 3D,4K) si viteza tot mai mare a traficului de net.

Evolutia promovarii pe net

Printre primele modalitati de promovare a produselor pe internet a fost cea a bannerelor – imagini grafice sau fotografii care ocupa anumite parti bine alese ale paginii web. Pe masura ce tehnologia prelucrarii grafice a avansat, aceste imagini statice au fost inlocite de grafica animata, cu un efect mai puternic asupra vizitatorilor paginii, iar odata cu un si mai mare progres tehnic al prelucrarii grafice si video, clipurile au preluat locul intai, fie cu prezentari pe siteuri dedicate, gen Youtube, sau chiar pe site.

Dar ceea ce constituie diferenta majora si esentiala dintre aceste modalitati de promovare a produselor pe net si cele clasice este utilizarea motoarelor de cautare. Cel mai faimos este bineinteles Google, dar nu este singurul. Ce il face important pentru promovarea pe net este oferta de diverse servicii, fie de indexare a paginilor (ranking), fie de evaluare a celor mai cautati termeni – si de aici importanta specialistului SEO – optimizarea in motorul de cautare. La urma urmei, daca site-ul firmei/produsului nu este regasit de cat mai multi dintre cei care cauta, rezultatul nu este cel dorit (chiar daca acum se pot vedea adrese de siteuri web pe afise sau panouri publicitare).

Dar chiar si promovarea pe net are doua aspecte: cel mentionat deja, legat de SEO, campanii publicitare prin bannere afisate pe site-uri prin intermediul serviciilor Google sau alese prin alte metode, si modalitati de promovare a produselor prin social media, care in principiu presupune aceleasi actiuni, adaptate insa retelelor sociale precum MySpace, LinkedIn, dar in special Facebook. Managerul pentru social media este persoana care trebuie sa caute abordari adecvate pentru campanii, colaboratori si utilizatori care sa preia si sa transmita „viral” mesajele specifice campaniei de promovare; daca pe netul clasic tehnologia este un factor determinant, in cazul publicitatii prin social media, ingeniozitatea, originalitatea si factorul uman, preponderent retelelor sociale, sunt factorii care trebuie utilizati in proiectarea si lansarea unei campanii de promovare.

Lasă un comentariu