Promovare pagina Facebook

Se pare ca noi cu totii suferim de dedublare a personalitatii: avem o personalitate reala, si una virtuala, o personalitate care se manifesta atunci cand trimitem e-mailuri, scriem pe bloguri si mai ales atunci cand postam pe retelele sociale, dintre care una se remarca prin enormul numar de participanti activi: peste 1,3 miliarde de conturi active! Castigi sigur daca pariezi ca majoritatea prietenilor tai au conturi pe Facebook – la urma urmei, si tu ai unul. Dar conturile personale sunt doar o parte a acestei retele sociale.

Pe ea mai poti gasi si o gramada pagini despre firme, produse si diverse initiative antreprenoriale. Cu siguranta are nevoie de promovare pagina Facebook care cuprinde astfel de informatii, si chiar si una personala, mai ales daca este vorba de artisti sau mici intreprinzatori (care pot folosi si aceasta oportunitate pentru a-si face reclama).

Prima varianta de promovare pentru cei care doresc siguranta rezultatelor este ideala pentru firme: anunturile platite. Ca si Google, Facebook obtine venituri din reclamele afisate, iar serviciul se numeste Facebook Multiproducts Ads. Pentru cei care folosesc aceasta varianta de promovare pagina Facebook este un puternic suport publicitar pe care pot sa isi expuna reclamele, iar Facebook ofera puternice instrumente de evaluare a impactului reclamei, chiar inainte de a lansa campania – de exemplu punctajul de relevanta, care evalueaza raspunsul dat celor care vizualizeaza reclama.

Tactici de promovare

Rapiditatea cu care se propaga informatia pe internet si mai ales in cadrul platformelor de socializare poate favoriza raspandirea virala a unei campanii de promovare concepute atractiv. Pentru o mai buna promovare pagina Facebook trebuie sa fie personalizata si sa contina postari care sa trezeasca interesul prietenilor sau celor care sunt interesati de subiect, in cazul paginilor non-personale. Ce este de facut in cazul in care se doreste marirea numarului de vizitatori ai paginii respective? Mai intai de toate, relatiile personale – acele persoane despre care stim ca sunt interesate de pagina respectiva. Butonul „Like” este faimos si foarte util in aceasta privinta. Aici intervine caracterul viral al retelei – cei care sunt interesati de pagina, vor transmite informatia mai departe, prietenilor lor, creandu-se astfel un efect viral.

Folosind motorul de cautare, se identifica acele pagini cu profil apropiat si se incearca contactarea lor, iar daca acest lucru se petrece cu succes, se face astfel primul pas pentru ca pagina respectiva sa devina un aliat. Cultivarea aliatilor astfel dobanditi se face prin postari regulate si interesante, pentru a creea o „punte informationala” catre pagina care se doreste promovata. Un mare avantaj il prezinta paginile tematice, care permit mentionarea diverselor articole, produse sau servicii care sunt implicate in tematica respectiva. De exemplu, o pagina despre masini va mentiona piesele de schimb de care un autoturism are nevoie, dar si serviciile de mententanta, inspectie tehnica, etc. Toate aceste oportunitati nu trebuie scapate din vedere, dar nici posibilitatile specifice oferite de Facebook, de exemplu castigarea de prieteni si fani, ori faptul ca prietenii isi trimit mesaje prin care isi exprima dorinta ca si tu, prietenul lor, sa dai un „Like” unei anumite pagini, pe care ei au apreciat-o in mod deosebit. Iar daca ti-a placut si tie la fel de mult, o sa faci si tu la fel – in acest mod, o pagina atractiva isi propaga viral influenta in cercuri tot mai largi, si cu un cost minim.

Insa ceea ce poate face oricine pentru a-si promova pagina este doar o mica parte din ceea ce ar trebui sa faca o firma sau un intreprinzator. Campanii virale combinate cu promovarea pe internet si campanii clasice de publicitate, dar daca tot am vorbit despre Facebook, ceea ce o firma trebuie sa aiba este un social media manager, persoana experimentata si dedicata acestei activitati. Iar daca respectivul post nu merita creat, atunci firma trebuie sa apeleze la firme specializate care ofera servicii de promovare la nivel profesionist. Pentru ca este clar: intr-adevar are nevoie de promovare pagina Facebook!

Lasă un comentariu