Strategii de promovare

In general, o strategie este o perspectiva asupra ceea ce o sa faci intr-o anumita perioada de timp si intr-un anumit domeniu. Wikipedia ofera definitia strategiei (arta conducatorului de trupe) ca „plan la nivel inalt de a realiza unul sau mai multe obiective in conditii de incertitudine si cu resurse limitate”. Strategia inseamna deci, in cazul promovarii comerciale, definirea liniilor de actiune in ce priveste publicitatea de care ai nevoie ca firma, deci in cazul oricarei strategii de promovare este usor de ghicit primul lucru care trebuie facut: definirea obiectivelor.

Daca in cazul unei strategii militare este vorba de cucerirea teritoriilor, aici vorbim de cucerirea pietei, adica de sporirea vanzarilor, in concluzie, despre reclama facuta unor produse sau servicii. In acest caz trebuie trasata nisa de piata, segmentul potentialilor clienti.

Internetul, mediul ideal pentru campanii publicitare

Ce este de facut in continuare, in cadrul acestor strategii de promovare? Sa vorbim despre Web, care ofera instrumente mai usor de folosit decat in cazul reclamei clasice. Odata definita nisa de piata, trebuie evaluata prezenta publicului tinta, modul cum acesta interactioneaza pe internet. In functie de asta se aleg modalitatile de abordare a publicului, sau se poate utiliza in acest scop un mix de metode: bannere afisate pe site-urile cele mai vizitate de publicul tinta, buletine informative adresate celor interesati de produse, campanii de e-mailing, videoclipuri prezentand produsele pe Youtube, etc. Anumite produse se preteaza foarte bine publicitatii pe social media, care are caracteristici specifice, incluzand bannere, videoclipuri si/sau articole pe bloguri, ori campanii virale pe retelele sociale cum ar fi Facebook.

Conceperea campaniei publicitare propriu-zise constituie partea centrala a respectivei strategii de promovare. Primul lucru de luat in considerare este dimensiunea resurselor. Daca resursele sunt limitate, atunci si campania va fi dimensionata corespunzator, iar daca este vorba de o firma care dispune de resurse indestulatoare, atunci o campanie publicitara ideala va viza atat reclama clasica, cu panotaj, TV/radio/presa scrisa, cat si internetul. Avantajul acestei tehnologii moderne este multitudinea de instrumente prin care se poate evalua comportamentul publicului vizat de campanie, urmarirea online a comportamentului si ajustarea din mers a campaniei, lucruri care in reclama clasica necesita unelte dedicate si costisitoare. Cele mai cunoscute instrumente si foarte usor de folosit sunt cele ale tandemului Google, Adsense si Adwords. Tehnicile SEO, de optimizare a clasificarii oferite de motoarele de cautare, sunt importante in ce priveste vizibilitatea site-urilor proprii utilizate in campanii, iar termenii cheie variaza permanent, de aceea este importanta monitorizarea lor si un continut flexibil si bine administrat (si aici exista multe instrumente dedicate acestui scop, WordPress fiind una dintre cele mai faimoase platforme).

Caracteristicile strategiilor de promovare

Diversele strategii de promovare vor prezenta caracteristici diferite in functie de obiective si situatii. O strategie care are ca obiectiv prezentarea unui nou produs va avea dificultati specifice, vizand inlaturarea inertiei sau a fricii de noutate, subliniind atractivitatea noului produs, avantajele pe care acesta le poseda, eventual calitatea de a fi „la moda sau in trend”. In cazul produselor binecunoscute publicului, strategia ar trebui sa vizeze diferentierea de concurenta – prin ce este mai bun produsul promovat decat cele ale concurentei. Este el mai ieftin (in cazul in care potentialii clienti sunt cei dornici sa economiseasca), superior calitativ, manufacturat prin tehnici sau din materii prime ecologice? Fiecare avantaj trebuie subliniat in cadrul campaniei, pentru ca produsul sa iasa in evidenta. Aici intervine ingeniozitatea agentiilor de publicitate care trebuie sa gaseasca slogane memorabile si solutii de mare impact psihologic. Inca un lucru important in cazul campaniilor internationale este evitarea gafelor – este faimos cazul hilar de manual al unui automobil american numit Nova, si care nu a avut succes pe piata sud-americana dintr-un motiv foarte simplu: in limba spaniola „no va” inseamna „nu merge”. Orice dimensiune ar avea o firma, si oricat de restranse resursele, internetul ofera o abordare adecvata in functie de resurse si scopuri, pentru campanii publicitare eficiente.

Lasă un comentariu